4 manieren om je nieuwsbrief minder vervelend te maken

Je e-mail marketinginspanningen hebben misschien een positieve invloed op sommige van je abonnees, maar kan net zo goed vervelend zijn voor anderen. Jim Davidson deelt daarom op Clickz 4 manieren om je nieuwsbrief minder vervelend te maken.

Een volle inbox is geen lange-termijn plan

We kennen allemaal de strategie van “stuur meer e-mail, verdien meer geld”. Dat kan op de korte termijn inderdaad voor meer omzet zorgen, maar zal abonnees van je nieuwsbrief mogelijk kunnen irriteren, waardoor ze zich uitschrijven en je op de lange termijn minder inschrijvingen hebt. Er zijn veel verschillende tactieken te bedenken om frequentie en engagement te balanceren, maar wat kan je doen wanneer de hoeveelheid e-mails goed is voor sommige klanten, maar voor irritatie zorgt bij andere.

De abonnees die zich een beetje irriteren aan het volume van je e-mails zijn misschien niet de meest actieve abonnees, maar dat betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn. Vergeet niet dat ze mogelijk een bestelling kunnen plaatsen in de toekomst. In tegenstelling tot meer agressieve re-engagement strategieën waar bij je inactieve abonnees van je lijst verwijderd wanneer ze niet reageren, zijn er manieren waar je abonnees meer opties kunt geven om ze op je lijst te kunnen houden en daarmee voorkomt dat je deze klanten verliest omdat ze zich irriteren aan een volle inbox.

1. Variatie in onderwerpen

Identificeer eerst welke abonnees zich ergeren aan het aantal e-mails dat je verstuurd. Je hebt misschien al verschillende variaties getest en de ideale frequentie gevonden voor het merendeel van je gebruikers, maar sommige abonnees overwegen toch om uit te schrijven. Het wordt tijd om verdedigende tactieken in te zetten om deze abonnees weer enthousiast te maken.

Als je als marketeer niet minder e-mails wilt of kunt verzenden (je bent niet de enige), probeer dan de onderwerpen in je promotionele e-mails eens af te wisselen. Gebruik af en toe eens een onderwerp die heel anders is (bijv. lang of kort, wervend of speels, letterlijk of figuurlijk) of verras je lezers met iets interessants in de pre-header. Dit kan net voor genoeg variatie zorgen dat je abonnees meer geïnteresseerd raken.

2. Neem even pauze

Als je segment of het aantal inactieve abonnees groter is dan je verwacht, probeer deze abonnees dan uit te sluiten van e-mails die misschien minder relevant lijken. Ik ken de kracht van re-mailing en weet dat “Nog maar een paar uur over” e-mails voor een boost kunnen zorgen aan het eind van een e-mailcampagne, maar deze extra e-mails kunnen door sommige abonnees als irritant ervaren worden, waardoor ze zich uitschrijven. Creëer een controle segment en een testsegment om te  bepalen welke berichten je zou kunnen overslaan om deze abonnees even wat pauze te geven. Het zal je verbazen hoeveel verschil één e-mail minder kan maken voor de goodwill die je kweekt op lange termijn.

3. Een opt-down

Wettelijk gezien ben je verplicht om je abonnees een opt-out te geven, en iedere keer dat iemand dit gebruikt doet dat een beetje pijn. Maar waarom biedt je in plaats van alleen een opt-out, niet ook een opt-down aan? Als je je abonnees de mogelijkheid geeft om aan te geven dat ze minder e-mails willen ontvangen is de kans groot dat ze wel abonnee blijven. Opt-down opties waar je aan kunt denken zouden gebaseerd kunnen zijn op tijd (wekelijks/maandelijks) of op basis van promotie (product-specifieke e-mails of de beste aanbieding van de maand).

4. E-mailtoeristen

Net als dat je klanten hebt die het hele jaar door kopen, is er ook een segment klanten dat alleen tijdens bepaalde tijden van het jaar geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt. Dit zou gebaseerd kunnen zijn op bijvoorbeeld feestdagen of bepaalde seizoensgebonden situaties. Stuur kort na een piek in gebruikersinteractie een e-mail aan de abonnees van wie je merkt dat ze een verminderde interesse tonen met de optie om de e-mails te pauzeren tot het volgende piekmoment. Bekijk wel eerst de data van eerdere aankopen om er zeker van te zien dat je dit niet aanbiedt aan mensen die denken minder e-mails te willen ontvangen, maar die in de dalmomenten toch bestellingen plaatsen.

Kort voor een aankomende piekperiode kan je de e-mailtoeristen een e-mail sturen met de vraag of ze weer geïnteresseerd zijn in het aankomende seizoen. Op deze manier kan je toch van tijd tot tijd contact houden zonder dat je hun verzoek negeert.

Door je abonnees meer manieren te geven om betrokken te blijven met je merk en controle te geven over de manier waarop ze met je in contact blijven, kan je helpen om te zorgen dat jouw merk op de belangrijke momenten altijd vers in het geheugen van je klanten blijft, klaar om te verkopen wanneer de abonnee klaar is om te kopen. Deze strategieën kunnen je helpen om een betere balans te vinden in de hoeveelheid e-mails die je verstuurt, en de waarschijnlijkheid dat je jouw abonnees irriteert flink verminderen. “A happy customer is a buying customer.”

Reacties (3)

Reacties zijn gesloten.