buy button Google

Google gaat weer een stap verder met buy button

Mijn donderdagochtend begint altijd met het lezen van drie nieuwsbrieven waaronder die van Adformatie. Vandaag werd mijn aandacht getrokken door een artikeltje over een nieuwe introductie van Google, de ‘buy button’. Deze knop moet het gemak en de snelheid bevorderen van een online aankoop. “Een mooie ontwikkeling voor webshops” is dan mijn eerste gedachte, maar tijdens het schrijven van deze blog moet ik mijn mening toch bijstellen.

Shoppen met één klik

Eerder werd in Amerika deze buy button al geïntroduceerd bij de zoekresultaten op desktop en laptop. Nu is het de beurt aan mobiele apparaten (smartphones en tablets) al wordt de button pas over enkele weken gelanceerd. Met de ‘buy button’ kunnen gebruikers het gewenste product met één klik aanschaffen. Afrekenen kan met Google Wallet.
Google wil mensen de mogelijkheid geven direct vanaf de zoekpagina aankopen te doen. De techgigant wil de bezoeker daarmee gemak bieden: je hoeft niet meer naar sites van derden. Bij klikken kom je op een webpagina van Google zelf, waar je de transactie kunt afronden (Bron: Adformatie).

Wat ik al aangaf: in eerste instantie denk je als ondernemer dat dit een mooie kans is. Gebruikers van Google vinden vrijwel direct bij hun zoekresultaten jouw product die ze met één klik kunnen aanschaffen. Het betaalproces gaat via Google, dus daar heb je ook al geen omkijken meer naar. Een dienst die gemak biedt voor de consument en is dat niet iets, naast de omzet die het geeft, waar je als ondernemer naar op zoek bent?

Doei, binding met de klant

Als ik het vanuit een ander oogpunt bekijk, zie ik ook nadelen. Je klanten bezoeken je website niet meer. Bij wie kopen ze het product dus eigenlijk? Het voordeel van een bezoek aan je webshop is dat je een binding met een bezoeker kunt creëren. Het vertrouwen dat je overbrengt via de site doet een bezoeker een tweede keer terugkomen. Dit ben je door de ‘buy button’ geheel kwijt.

Verleiden is kopen

Een misschien wel groter nadeel is dat je de bezoeker niet meer kunt beïnvloeden om een extra aankoop te doen. Geef maar toe, dat is ons allemaal wel eens overkomen. Je gaat voor schoenen en je bestelt er uiteindelijk ook nog slippers bij. Laatst kocht ik een cadeau voor mijn vriendin die jarig was. Tijdens het afronden van de aankoop werd ik toch verleid om een ‘extra leuke’ verpakking erbij te kopen. Totaal niet nodig, maar toch gebeurt het.

Voor nu hoeven wij ons er nog niet druk om te maken, omdat eerst de Amerikanen de ‘buy button’ gaan testen. Mocht Google beslissen om het ook in Europa te implementeren, dan gaan we eerst maar eens goed de resultaten analyseren en dan maken we vast wel de juiste keuze.

Wat zijn jullie verwachtingen bij deze buy button?