Google Analytics API voor iedereen beschikbaar

Google AnalyticsDe volgende stap omhoog in competitie met niet gratis web analyse software is gezet. Google heeft zojuist de API vrijgegeven waarmee het mogenlijk is om via verschillende protocollen informatie uit te lezen uit de Google Analytics database. Hierdoor kun je van de tellers op jouw website zelf de informatie bewerken.

Het betreft hier niet de mogelijkheid van het importeren van alle gegevens in bijvoorbeeld een data warehouse omgeving waardoor je de webdata per bezoeker kunt koppelen aan niet web gerelateerde zaken of hier met externe tools eens flink op kunt data minen. Het betreft een vast protocol met geaggregeerde gegevens. Dit betekent wel dat, vanwege het feit dat de tool gratis is, er nu een open source golfvloed van professionals gaat komen die gratis plugins gaan aanbieden die gebruik maken van de API waardoor je jouw webanalytics data eenvoudig kunt gebruiken binnen andere applicaties. Denk aan een desktop notificatie systeem, jouw stats op je browser startpagina, maar ook een notificatie per email, sms of twitter wanneer de website prestatie significant afwijkt van het normale beeld.

Dashboard

Een aantal partners van Google heeft al applicaties kunnen uitbrengen. Deze zijn te vinden in het customer examples gedeelte. (soms gratis, soms betaalde applicaties). Alle developers: hier begint de Google Analytics API documentatie.

Reacties (3)

  1. Ja, dit is een mooie ontwikkeling van Google Analytics. Wij krijgen met name positieve feedback van beheerders van websites (redacteuren, SEO optimalisatie experts) die het als zeer bruikbaar ervaren dat je direct inzicht hebt in de statistieken bij de content die je op dat moment aan het bewerken bent. Optimalisatie wordt een stuk eenvoudiger en vooral ook overzichtelijker. Ben benieuwd hoe deze ontwikkelingen zich verder gaan ontwikkelen. Ook op de www2009 conferentie deze week gaat Google nog een aantal aankondigingen doen heb ik begrepen.

  2. Fantastisch nieuws! Wij zijn direct aan de slag gegaan met het integreren van de GA API in ons DM e-mailmarketing systeem. Zodra ik hier wat meer informatie over heb zal ik er een artikel aan wijden.

  3. Er zullen zeker heel veel losse applicaties en plug-ins gaan komen. Wat ik als groot voordeel zie, is dat je nu een eigen tool kan bouwen die een volledig customized dashboard kan maken. Vaak kan met GA toch net niet helemaal wat ik wil, qua berekeningen bijvoorbeeld. Dit zou erg veel tijd schelen.

Reacties zijn gesloten.