Webanalisten.nl redesign: het effect op jullie bezoekgedrag

Een maand geleden namen we met veel social media geweld tijdens het Emerce #conversion congres afscheid van de oude webanalisten.nl vormgeving. Met dank aan CLEVER°FRANKE en Freshter kregen we een heel nieuw design en geweldig nieuwe technische basis.

De betere techniek maakt een hoop bloggers blij en moet het aantal publicaties verder omhoog brengen. Het nieuwe design heeft natuurlijk een effect op het bezoekersgedrag. Wij zijn heel blij met het nieuwe uiterlijk, maar wat heeft dit voor een effect op website KPI’s zoals:

  • Bouncerate
  • Gemiddelde bezoekduur
  • Pagina’s per bezoek
  • Aantal bezoeken per unieke bezoeker

Dat krijg je in dit artikel te lezen. Maar eerst, voor wie het zich niet meer herinnert, een overzicht van de oude homepage:
Webanalisten.nl screenshot oude homepage

Voor deze analyse hebben we het gedrag van de 3 volledige kalenderweken voorafgaand aan de livegang op 14 april 2011 vergeleken met de 3 volledige kalenderweken ruim 1 week na de livegang. Dus 21 maart 2011 t/m 10 april 2011 vergeleken met 25 april 2011 t/m 15 mei 2011. Het aantal absoluut unieke bezoekers in deze periode scheelde slechts 0,51%.

Algemeen gedrag

Het belangrijkste zichtbare verschil vind ik het verschil in aantal tweets / likes en reacties per artikel. We wilden deze functionaliteiten eenvoudiger maken zonder dat het vervelend aanwezig zou zijn en we lijken daarmee in onze opzet geslaagd (hoewel je vanuit web analyse natuurlijk alleen maar kunt aangeven wat er is gebeurd, niet waarom!). Grofweg (database schatting en gegevens volgens topsy.com) hebben we gemiddeld 30% meer interactie op een artikel.

Je ziet dit ook terug in de bezoekers van webanalisten.nl vanaf de zogenaamde social media kanalen (bij ons: twitter, facebook en linkedin). De daling van 18% die we hebben in bezoek via Google organic (waarschijnlijk veroorzaakt door de overgang naar ook allemaal nieuwe URL’s + een nieuw IP nummer) wordt nagenoeg volledig gecompenseerd door social media bezoek. De overige winst zit in RSS bezoek (veroorzaakt door het feit dat er in de periode na lancering gemiddeld per week meer artikelen zijn gepubliceerd).

Bouncerate

Een belangrijk punt bij artikel websites is de bouncerate: het percentage mensen dat op de pagina waarop zij binnenkomen geen meetbare interactie meer heeft en daarna de pagina verlaat. We moeten daarbij niet vergeten dat daarmee prima het doel van het bezoek kan zijn voltooid (artikel gelezen), maar we willen graag zo veel mogelijk bezoekers verleiden om te reageren, door te klikken naar andere artikelen etc.
Webanalisten.nl redesign boucerate

Dat is het eerste goede nieuws: een daling van 13,6%! Als we een laag dieper naar bouncerate per bron kijken zien we meer goed nieuws:
Webanalisten.nl bouncerate details

Behalve dat we meer bezoek uit social media kanalen halen zie je ook dat dit bezoek een veel lagere bouncerate heeft dan op de oude website. Waar eerst ongeveer 25% doorklikte naar een andere pagina is dit nu gestegen naar bijna 50%!

Bezoekduur en pagina’s per bezoek

In de nieuwe periode heeft de unieke bezoeker 12% meer bezoeken gemaakt (vermoedelijk veroorzaakt doordat er meer artikelen zijn geplaatst in deze periode, maar het kunnen ook nieuwe fans sinds de lancering zijn. Het terugkerend bezoek aandeel is ongeveer 40% hoger). In elk bezoek bekijkt de bezoeker echter aanzienlijk meer pagina’s en blijft hij ook langer op de website:
Bezoek en tijdsduur verschil redesign webanalisten.nl

De meer pagina’s per bezoek worden deels veroorzaakt door de afname in bouncerate. De gemiddelde tijd per bezoek ook natuurlijk, maar is veel meer gestegen. Dit kan te maken hebben met het feit dat je nu per artikel verder moet scrollen (de content kolom is smaller geworden) en/of men leest intensiever / scant minder. Daarnaast zijn er gemiddeld natuurlijk wat meer reacties (en daardoor meer content per artikel).

Wanneer je puur naar de artikelpagina’s kijkt zie je dan ook een flinke stijging van de gemiddelde tijd per pagina:Webanalisten gedrag op artikelpagina

Gedrag van de actieve gebruiker

Webanalisten bezoek per unieke bezoekerOm te laten zien dat we door het nieuwe design en de lancering meer fans hebben gekregen die ons actief bezoeken (en niet alleen langer op een artikelpagina blijven) de volgende informatie: het aantal bezoekers dat 3 of meer bezoeken heeft gedaan aan webanalisten.nl is gestegen van 30% naar 40% (een stijging van 33% dus). Hiernaast is het aantal pagina’s dat tijdens 1 bezoek is bekeken ook gestegen in het heavy user segment. Het aantal bezoeken dat uit 5 of meer pageviews bestond steeg met 80% van 5% tot bijna 10%.Webanalisten bezoeken met 5 pageviews of meer

Conclusie

Al met al zijn wij zeer tevreden over de gemaakte sprong voorwaarts en gaan we met deze bevindingen in de achterzak met het hele team vol nieuwe energie veder met dit prachtige kennisdelingsplatform over online analyse en optimalisatie.

De grotere aandacht voor content door lezers en bereik binnen social media zal effect hebben op het aantal artikelen en ook daarmee op het bereik via zoekmachines. Het vliegwiel is gestart, benieuwd waar we landen 🙂

Reacties (7)

Reacties zijn gesloten.