De beste artikelen vanaf andere analytics websites

Voorbeeld analytics linksMet de lancering van het nieuwe webanalisten.nl design is er behalve qua uiterlijk ook functioneel het een en ander veranderd. Sinds april tonen wij onderaan de beginpagina van deze website en in de zijkolom bij elk artikel de meest recente waardevolle analytics artikelen vanaf andere websites. Ik vermoed dat nog niet iedereen zich bewust is van de waarschijnlijke toegevoegde waarde van deze content. Daarom kun je in dit artikel lezen wat voor een soort links wij plaatsen en hoe wij deze verzamelen.

Linkblok voorbeeld homepage

Ontstaan van de analytics websites lijst

Google Reader viewAl sinds de start van webanalisten in 2008 houden Reinout Wolfert en ondergetekende in een gezamenlijk Google Reader account de belangrijkste Engelstalige analytics websites in de gaten. Dit om te weten wat er in de markt speelt en natuurlijk ter inspiratie voor eigen artikelen. Vorig jaar zomer (2010) zijn we deze lijst van websites gaan uitbreiden door aan de analytics crowd hier en op twitter te vragen welke analytics sites zij goed vinden. Dit resulteerde in een mooie lijst die nog steeds verder en verder groeit. Met dank aan vooral de inspanningen van Stephane Hamel staat elke zichzelf respecterende Engelstalige analytics website nu wel op de lijst.

Uitkiezen van de pareltjes

Nadat we alle websites uit de lijst hadden overgezet naar onze Google Reader hebben we deze verder aangevuld met sites uit de analytics lijst op Postrank. Postrank sorteert websites op basis van (social media) activiteit (tweets, likes, comments op het artikel etc.). Totaal bracht ons dat tot 132 analytics en conversie optimalisatie websites. Dit geeft dan weer tientallen nieuwe artikelen per dag en daar halen we de in onze ogen beste artikelen uit. Hierbij krijgen we ook een beetje hulp van Postrank. Je hebt de mogelijkheid om hun rating als plugin in je browser op te nemen waardoor al je artikelen in Google Reader meteen een “engagement score” meekrijgen:

Google Reader met Postrank browser plugin

Google Reader starred itemsWij lopen regelmatig door deze lijst heen en alle artikelen die we vermeldenswaardig vinden voegen we toe aan de Google Reader categorie “starred items”. Deze lijst wordt regelmatig gesyncd met webanalisten.nl waardoor je de content terug ziet komen op de genoemde blokken op de homepage, de achterliggende aanbevolen links overzichtspagina en naast de artikelen.

Wat voor een artikelen worden geplaatst?

Dit is natuurlijk redelijk subjectief omdat datgene wordt geplaatst wat Reinout en ondergetekende willen plaatsen :-). Wij doen echter onze uiterste best om een hele mooie selectie samen te stellen. Artikelen die je vaak zult terugvinden zijn artikelen over de volgende onderwerpen:

  • Uitslagen van AB testen
  • Handige manieren om klikgedrag te meten
  • Benchmark analyses
  • Resultaten van het koppelen van data bronnen
  • Learnings op basis van analyse
  • Conversie tips
  • Overnames binnen de analytics markt
  • Meten van social en mobile

Toekomstige uitbreidingen

Aanbevolen links

Bovenstaande uiterlijk is de 1e versie. Een aantal doorontwikkelingen staan al op de wishlist zoals het vooraf al melden van de website waarop het betreffende artikel staat, het aanbieden van een (doorzoekbaar archief) en het op basis van klik metingen en de Postrank data het aanbieden van een onderscheid in populariteit (het filteren van de al gefilterde dataset 🙂 ). Heb je andere ideeën en/of suggesties, voel je vrij om ze in de reacties te melden!