ux tip

De gouden UX tip

Vaak krijg ik de vraag wat nu de best practices zijn op het gebied van UX. En dan het liefst de gouden tips die leiden tot een flinke conversieverhoging. Je weet wel… die tips van “je moet nooit header images of carousels gebruiken”, “oranje buttons werken het best”, “je moet schaarste of tijdsdruk bij je gebruiker creëren” of “je moet de gebruiker feedforward geven”.

De afgelopen jaren heeft Online Dialogue heel veel experimenten gedaan voor verschillende bedrijven in uiteenlopende sectoren. Hieruit blijkt dat best practices goede ideeën zijn, maar lang niet altijd het beoogde resultaat opleveren. Op 8 september heeft Online Dialogue daarom een UX meetup georganiseerd: “Tips & tricks, fabeltjes en valkuilen”, met als doel gehoor te geven aan de veelvuldig gestelde vraag voor de gouden UX tip. Wat zijn nou de fabels, valkuilen en laag hangend fruit binnen UX design?

Fabels 

De fabels die de ronde doen over best practices op het gebied van UX en CRO starten vaak met succes cases die geleid hebben tot een enorme uplift in conversie. In zo’n geval wordt dit vaak breeduit gecommuniceerd. Logisch, want succes moet je vieren. De vraag is of deze best practices daadwerkelijk breed toepasbaar zijn. 

Een verbetering op je site is afhankelijk van de context: het soort product of dienst, de prijs, de propositie en de gebruikers. Dit is in iedere situatie anders en de kans dat deze best practices ook op jouw organisatie van toepassing zijn, is dus beperkt. Het kan wel goede input zijn voor jouw testideeën. Misschien zitten er ideeën tussen die het testen waard zijn en succesvol kunnen zijn,  maar onderbouw waarom dit ook voor jouw website een goed idee is. Dus: “beter goed gejat, dan slecht bedacht” gaat niet altijd op.

Valkuilen

Een grote valkuil is om de ontwerpkeuzes op jezelf te projecteren: “wat zou ik doen?”, “vind ik dit duidelijk?” of “zou ik dit logisch vinden?”.  Wat jij vindt en denkt is niet relevant. Jij staat vaak dicht bij het product of dienst. Door je vakgebied kijk je met andere ogen en ben je daarom niet objectief: jij bent niet de gebruiker! 

Het is lastig om door de ogen van je gebruiker te kijken. Gelukkig ben je niet op jezelf aangewezen. Je gebruikers helpen je graag met feedback. Stel ze vragen of gebruik online tools zoals een exit survey waarin je vraagt wat ze weerhoudt om een aankoop te doen. Ook kan je de klantenservice vragen naar de meeste gestelde vragen en problemen: zij staan vaak het dichts bij de klant.

Je kunt je prototype ook testen door het ontwerp voor te leggen bij je gebruikers. Dit kun je doen met een usability test, door het gebruik van online tools zoals Five Second Tests (usablity test om eerste indrukken te meten) of in een eerder stadium door middel van paper prototyping (prototype op basis van tekeningen van een interface). 

Laag hangend fruit

Ben je nog steeds op zoek naar laag hangend fruit? Iets wat altijd werkt? Een no-brainer is het oplossen van ontwerp en technische fouten. Dit zijn optimalisaties die zo voor de hand liggen dat je dit sowieso kunt implementeren. Denk aan een doodlopend bestelproces doordat een bepaalde foutmelding optreedt, het niet of langzaam laden van belangrijke productafbeeldingen, een verplicht formulierveld dat niet zichtbaar is en missende zoekresultaten door ontbrekende productattributen. 

Je kunt dit soort fouten vinden door onregelmatigheden in je data te bestuderen, automated user tests of error tracking in te richten, session recordings terug te kijken en error logs te bekijken. Maar zelf het klantproces doorlopen met verschillende scenario’s en devices kan ook veel opleveren. 

Wat is de gouden UX tip?

Ik heb carousels verwijderd met een negatieve impact op conversie als gevolg. En de beste kleur voor een button is niet voor elke website hetzelfde. De gouden tip is dan ook: blijf altijd testen! Houd een vinger aan de pols bij het implementeren van nieuwe functionaliteiten en zorg dat het technisch klopt. Test bij de gebruiker en ga niet te snel af op resultaten en best practices van anderen. Hier zit vast een kern van waarheid in, maar het betekent niet dat het voor jou toepasbaar is. Succes met testen van de best practices voor jouw website!

Kan je hierbij hulp gebruiken? Bekijk onze diensten!