Flexibele datacollectie en –distributie zonder externe content

Bedrijven met websites waar vertrouwen heel belangrijk is hanteren soms een specifiek beleid voor de verzameling en distributie van data. Zo’n beleid schrijft bijvoorbeeld voor dat er geen externe bestanden geladen mogen worden die de content van de site kunnen aanpassen. Het argument daarvoor is dat het bedrijf zelf in zo’n geval niet de gewenste controle heeft en de correcte werking van de website niet kan garanderen.

locked dataEen streng beleid waarbij geen externe bestanden geladen mogen worden, sluit het gebruik van tag-managementsystemen uit. Hierbij is de content namelijk van buitenaf te beïnvloeden. Een tag-managementsysteem roept immers een extern Javascriptbestand aan om de tags dynamisch in de pagina’s van de website te plaatsen. Via een user interface kun je de inhoud van dat bestand aanpassen.

Een uitdaging voor data-analisten, maar gelukkig blijft er één oplossing over.

O2MC platform en DimML

In dit soort strenge gevallen voldoet zelfs datacollectie en –distributie met de DimML-taal via het O2MC-platform niet aan alle eisen. DimML roept namelijk via een ‘single line of code’ een bestand vanaf een extern domein aan. De code is veiliger doordat deze gegenereerd wordt via een programmeertaal (en niet via blokken directe code in een tag-managementsysteem). Echter is het met de standaardimplementatie nog steeds mogelijk real-time inhoud aan te passen via het schrijven van een DimML-programma.

Pixel request via DimML

De oplossing die wij bij Adversitement voor een van onze klanten ontwikkelden maakt echter wel gebruik van de DimML-taal. Het is namelijk ook mogelijk om in plaats van de single line of code te laden, een pixel aan te roepen met de parameters die nodig zijn. Vervolgens kan deze data via het O2MC-platform gedistribueerd worden. Daarbij wordt er niets teruggestuurd naar de klant, waardoor de content van de website ook niet aangepast kan worden. De klant kan naar eigen inzicht pixel requests sturen, waardoor de flexibiliteit van het platform gegarandeerd blijft.

Kanttekening

Deze oplossing biedt de flexibiliteit van een DimML-implementatie of een tag-managementsysteem, zonder dat er iets aan de content van de website aangepast kan worden. Er is wel één kanttekening die hierbij gemaakt moet worden. Deze werkwijze houdt in dat er meer inspanning nodig is van de IT-organisatie van de klant. Zij moeten immers zelf de gewenste pixels opbouwen en dat kost iets meer tijd. Deze kanttekening is echter vaak acceptabel voor organisaties waarvoor controle en veiligheid een dusdanig belangrijk item zijn dat de eerder genoemde eisen op tafel worden gelegd.

Flexibiliteit zonder contentwijzigingen

Los van deze kanttekening, kan deze oplossing een goed alternatief zijn voor bedrijven met strenge IT-eisen. Ze profiteren van de flexibiliteit van een tagmanagementsysteem zonder dat er Javascriptfouten kunnen optreden of dat er content gewijzigd wordt. Ideaal voor organisaties die de hoogst mogelijke controle over hun data en content willen hebben, zoals banken en verzekeraars.