Google Sheets

Wat verandert met de Google Analytics API sheets add on update?

De Google Analytics API plus de Google sheets add on is mijn favoriete tool voor Google Analytics. Het automatiseren van standaard rapporten en de mogelijkheid om segmenten uit te schrijven i.p.v. 15 dingen aan te moeten klikken besparen mij zeker een paar uur per week. Eerder schreef ik al een artikel over het automatiseren van je test analyses.

Eind januari heeft de API een update gekregen en kort daarna ook de Google Sheets add on. In de update zijn er een aantal dingen veranderd bij het opzetten van de rapporten. Daarnaast is de volgende (broodnodige) feature toegevoegd: Resource Quotas. Hiermee kun je unsampled data aanvragen doen. Helaas is deze tot nu toe alleen beschikbaar voor Google Analytics 360 gebruikers.

In mijn ervaring komt in een Google Analytics 360 accounts als je een analyse via de GA website doet weinig sampling voor. Als je dezelfde analyses met de API + sheets combinatie doet komt er bijna altijd sampling voor.

Wat is er veranderd?

Bij het opzetten van de rapporten zijn een aantal invoervelden veranderd en er zijn twee nieuwe velden toegevoegd. Ik heb voor het gemak de veranderingen even op een rijtje gezet:

Google Analytics

Wat is er allemaal toegevoegd?

Exclude Empty Rows

Hiermee worden binnen de resultaten dimensies met de waarde 0 weggefilterd uit het resultaat. Dit is als handig als je geen resultaten zonder waardes wilt ophalen.

Use Resources Quotas

Deze nieuwe functie geeft Google Analytics 360 gebruikers de mogelijkheid om unsampled data uit Google Analytics aan te vragen. Er zijn maar een beperkt aantal aanvragen die je per dag kunt doen. Per dag en per property zijn er 100.000 “resources” om te verbruiken. Een simpele aanvraag zoals de bezoekersaantallen van de homepage kost 50 resources. Een ingewikkelde aanvraag waarbij je alleen kijkt naar nieuwe bezoekers die op een bepaalde knop hebben geklikt en daarna een aankoop hebben gedaan kost 500 resources. Op deze manier kun je op een dag waarbij je veel ingewikkelde dingen moet analyseren nog steeds 200 unsampled data aanvragen doen.

Aanpassingen in de data rapporten

Dit is alleen relevant voor de power users die de waardes van specifieke velden in de data rapporten ophalen. Door aanpassingen staat het sampling percentage één rij hoger en is “number of visits/percentage of visits this report is based on” weggehaald. Deze is, indien van toepassing, vervangen door Query Cost van de data aanvraag.

Google Analytics

Conclusie

Ik ben ik erg enthousiast over de update door de mogelijkheid om unsampled data aan te vragen. In het verleden heb ik met de Sheet add on API allerlei omwegen moeten nemen om unsampled data te verkrijgen of toch in GA zelf moeten analyseren maar dit is nu verleden tijd. Helaas is dit alleen voor GA360 gebruikers beschikbaar en ik verwacht dat dit ook zo zal blijven.

Verder is er weinig veranderd en zullen de andere aanpassingen alleen effect hebben op power users. Omdat er bepaalde celnamen in bestaande rapporten zijn verwijderd of aangepast werken er allerlei verwijzingen niet meer. Ik weet niet of anderen hier ook last van hebben ondervonden maar bij een aantal bestaande rapporten kreeg ik constant errors en kon ik dit alleen oplossen door alle data uitdraai sheets te verwijderen.

Ik hoor graag jullie ervaringen!

Reacties (3)

Reacties zijn gesloten.