mail alerts

E-mail alerts in Google Sheets die je leven een stuk makkelijker maken

Vraag je je altijd al af of je alerts kan instellen in Google Sheets? Goed nieuws! Dat kan! Deze blog helpt je e-mail alerts zelf in te stellen.

Heb jij bijvoorbeeld een dashboard in Google Sheets gemaakt? Of wil je je A/B-test resultaten niet handmatig monitoren? Er bestaat een custom script voor Google Sheets die een mail stuurt op het moment dat er iets fout gaat. Je kan zelf kiezen naar wie je de mail stuurt en hoe vaak je deze stuurt.

Stel, je haalt een A/B-test resultaat op dag niveau op in Google Sheets:

mail alerts

Het liefst wil je dat op het moment dat het resultaat lager is dan een bepaald percentage, je hierover een e-mail krijgt. Helaas is dit nog geen standaard functie van Google Sheets maar met een aangepast script kan je dit wel regelen. Dit doe je als volgt:

mail alerts

Script toevoegen aan editor

In de script editor kun je zelf een script plakken. Hier kun je het volgende script voor gebruiken:

function checkConversionUplift() {

 // Fetch AB test uplift

 var upliftTest = (SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet().getSheetByName(“Sheet1”).getRange(“E4”)).getValue().toFixed(4)*100;

 

 // Check against treshold

 if (upliftTest < -10){

  

 // Fetch the email address

 var email = “example@test.com , example2@test.com”;

  

 // Gets the URL of the currently active spreadsheet

 var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();

 var url = ss.getUrl();

 url = url.replace(/edit$/,”);

 

 // Send Alert Email.

 var message = ‘Warning!!!! The result of your AB test is below your threshold: \n’ + url; // Second column

 var subject = ‘AB test alert’;

   MailApp.sendEmail(email, subject, message);

   }

}

Instellingen script

In regel drie van het bovenstaande script geef je aan welk percentage je wil vergelijken met je threshold, in dit geval cel E3 in sheet1. Geef in regel 5 van het script aan wat je threshold gaat zijn. In regel 9 zet je de mailadressen waar je de mail naartoe wil sturen. Regel 11 tot en met 14 zorgen ervoor dat je een link meestuurt van de sheet zodat de ontvanger snel door kan klikken naar de resultaten.

Heb je dit allemaal aangepast? Run dan je script via het play icoontje onder Publish. Je krijgt dan de volgende melding:

mail alerts

Als je deze goedgekeurd hebt, is er nog één stap te nemen. Je moet ervoor zorgen dat deze functie met een bepaalde frequentie uitgevoerd wordt. Ook hier kun je zelf kiezen wanneer je wil dat dit gebeurt. Klik hiervoor op het timer icoontje links van de play button.

Er opent een nieuw scherm waar je een nieuwe trigger aan kan maken:

mail alerts

In onderstaande trigger heb ik aangegeven dat de functie checkConversionUplift iedere dag tussen 7 en 8 ‘s ochtends uitgevoerd wordt.

mail alerts

Is je uplift lager dan het threshold dat je hebt ingesteld? Dan krijg je daar nu een mailtje van:

mail alerts

Uitbreiden van je script

Yes! Je kan je script nog uitbreiden en er meerdere checks aan toevoegen. Ook hebben we een e-mail script gemaakt dat de hele sheet als een pdf naar je e-mail stuurt. Handig als je een dashboard met meerdere mensen wil delen via e-mail. Geïnteresseerd of heb je vragen over bovenstaand script? Laat het weten via data@onlinedialogue.com.