Open Source Web Analytics: Piwik

Op 31 maart 2008 kon voor het eerst de open source web analytics tool Piwik publiekelijk gebruikt worden.

piwik aims to be an open source alternative to Google Analytics.

Piwik staat een grote toekomst te wachten als het écht een alternatief is voor Google Analytics. Dit omdat Google Analytics enorm veel gebruikt wordt door zowel de Nederlandse bedrijven (73% – ClickValue / Marketingfacts) als Britse bedrijven (66% – E-consultancy) en er dus een grote markt voor pakketten als Google Analytics is.

Webanalisten.nl gaat zelf ook Piwik draaien om te kijken wat de (on)mogelijheden van het product zijn en de resultaten/ervaringen te vergelijken met Google Analytics. Heb je geen zin om Piwik te installeren en wil je toch weten hoe het werkt, geen nood, er is een online demo waarin je heerlijk kunt snuffelen aan Piwik. Daarnaast heeft Ralph Segert ook een video (in het Duits) gemaakt waarin hij laat zien wat de (on)mogelijheden zijn:

Nog niet genoeg gezien? Bekijk dan ook deze presentatie over Piwik:

Over een paar weken zullen we de ervaringen met Piwik met jullie delen. Heb je zelf al ervaringen met Piwik? Schroom dan niet en laat je mening achter in de comments.

Reacties (6)

 1. spam@zjuul.net'

  Piwik krijgt de laatste tijd veel aandacht, en dat is goed. Open Source web analytics klinkt mij als muziek in de oren, ik hoop dat het project goed gaat lopen.

  Een tijdje geleden heb ik een wordpress plugin gemaakt voor Piwik. Zie http://blog.jongbelegen.net/piwik-analytics/ voor informatie en een download link.

  Morgen of overmorgen wordt deze plugin op de piwik site gepromoot, en ik wacht op een plekje bij de wordpress.org officiele repository.

 2. reinoutw@hotmail.com'

  Ha Jules, dank voor je reactie. Ik had je plugin op je site gevonden (via Joost de Valk) en zal hem ook gaan gebruiken bij de installatie. Wat is jouw ervaring met Piwik (qua gebruik)? Hoe verhoudt het zich tot Google Analytics?

 3. spam@zjuul.net'

  GA heeft meer features, een geliktere interface, en is helemaal te configureren via de webinterface. Piwik is zo ver nog niet.

  Het grote voordeel van Piwik is dat je het draait in eigen beheer. Geen terms en conditions, volledige controle over je eigen data, en je bent niet afhankelijk van een andere partij.

  Ik heb me nog niet in de advanced features verdiept, en in de database-structuur, maar ik stel me voor dat het met Piwik mogelijk is om met terugwerkende kracht conversies te definieren, om rechtreeks de database te koppelen met je CRM systeem, etc.

  Zoals met veel open source software: geef het (ontwikkel)tijd en aandacht, en de features komen vanzelf.

  Zie ook: http://www.readwriteweb.com/archives/piwik_google_analytics_alternative.php
  En in het Duits: http://www.webworking.info/21-piwik-open-souce-webanalytics-mit-schwachen/

 4. reinoutw@hotmail.com'

  Wat je zegt; doordat je de database in eigen beheer hebt heb je waarschijnlijk extra mogelijkheden. Leuk om te onderzoeken! Dat is zeker een voordeel ten opzichte van alle ASP producten. Dank voor de extra informatie!

 5. info@roelwillems.com'

  Ik was een tijdje geleden ook al zeer blij verast met de komst van Piwik. Ben het systeem nu aan het testen op een behoorlijk high traffic website en de gegevens aan het communiceren met de Piwik mensen. Maar tot zo ver eigenlijk weinig klagen (werkt stabieler dan ik had verwacht) en zoals al aangegeven is, komen de features vanzelf.

 6. informertje@sbg.at'

  ik heb piwik enkele dagen draaien naast de voorganger phpmyvists, eerste indruk is het programma niet slecht, ik ben alleen teleurgesteld over de hulp in het forum van piwik, ik heb namelijk een probleem met cronjob en verzoek om hulp te bekomen wat niet snel (geen hulp) gebeurd, ik vrees een beetje dat het de richting uitgaat van openX (ik dacht van dezelfde ontwikkelaars) die bieden een product aandat alleen loopt op servers met safemode off (niet eenvoudig te vinden bij een degelijke provider) met als resultaat dat je jezelf (openX) kan aanmelden op een systeem bij henzelf, komt dat met zonder de cronjobs niet in orde zal ik het maar bij het oude phpmyvisits houden…

Reacties zijn gesloten.