pbn's

PBN’s, zijn ze gevaarlijk?

Het verkrijgen van backlinks is essentieel voor elke website om hoger te ranken binnen de zoekresultaten. Of de website nou in een middelgrote of in een grote branche zit. Het blijft een belangrijke factor voor Google om websites te ranken binnen de zoekresultaten. Het verkrijgen van backlinks kan zowel op een eerlijke en op een oneerlijke manier worden verkregen. De eerlijke manier heet White Hat SEO en de oneerlijke Black Hat SEO. In dit artikel ga ik het hebben over of PBN’s vallen onder de eerlijke of oneerlijke manier van linkbuilding. Na dit artikel zal het je duidelijk worden wat het effect van PBN’s is op je website.

Wat zijn PBN’s?

De afkorting PBN staat voor Private Blog Network. Het is een methode om hoogwaardige autoriteit backlinks te verkrijgen naar een website. PBN’s gaan eigenlijk een soort van hetzelfde te werk als startpagina’s, maar dan worden er blogstukken geschreven in plaats van simpele links. Op deze manier willen de PBN’s verborgen blijven zonder zich bloot te stellen aan hun achterdochtige manier van linkbuilding.

Hoe begint een Private Blog Network?

Dat is eigenlijk heel simpel. Er wordt gekeken naar oude domeinen die te koop staan, omdat ze misschien failliet zijn of omdat ze gewoon een ander kant op willen. Deze domeinnamen worden overgekocht en verwerkt tot een Private Blog Network. Op dit domein worden blogstukken geplaatst waar (betaalde) backlinks naar andere websites in worden verwerkt .

Op dit domein kun je dus geen contact opnemen om een linkje te verkrijgen. Het is een website die eigenlijk gewoon anoniem wil blijven. Op deze manier wordt er dus geprobeerd om websites te versterken in autoriteit. Maar Google is slimmer dan dat

Hoe herken je PBN’s?

Private Blog Networks kun je herkennen aan haar vreemde URL’s, want dit zijn uiteindelijk domeinnamen die zijn overgekocht om te gebruiken als netwerk. Het maakt voor kopers niet uit wat de URL van het domein is. Ze gebruiken deze URL om backlinks te geven aan websites die hebben betaald voor de dienst.

Een ander kenmerk van zo’n PBN, is dat ze een standaard template hebben op de website. Ze hebben totaal geen stijl toegevoegd aan de website. Vaak hebben ze niet eens een contactpagina om vragen te stellen.

Deze domeinen hebben een hoge domein autoriteit en daarom worden ze gebruikt als PBN. Google controleert alles tegenwoordig en het is zo veel moeilijker geworden om hen in de maling te nemen. PBN’s zijn dus geen goede optie meer om te linkbuilden…

Vallen PBN’s onder Black Hat?

Er zijn SEO-specialisten die claimen dat PBN’s niet vallen onder Black Hat, maar als we de feiten optellen, valt dit weldegelijk onder Black Hat SEO. PBN’s zijn namelijk een slinkse manier om hoogwaardige backlinks te verkrijgen.

Google wil haar zoekresultaten vullen met websites die de gebruikers op een eerlijke manier ondersteunen in hun behoeftes. Ze kijken naar de websites die het verdienen om bovenaan te staan. Dat zijn de websites die op een natuurlijke manier hun linkbuilding hebben uitgevoerd. Helaas gebruiken veel SEO-bedrijven nog PBN’s voor hun klanten, maar dit heeft op termijn een negatief effect.

Maar hoe kan ik dan hoger scoren in Google?

Gelukkig zijn er veel andere technieken waarbij je op een eerlijke manier hoger zult scoren binnen de zoekresultaten. Deze zijn onder andere de Skyscraper techniek en gastbloggen.

Bij de Skyscraper techniek ga je op zoek naar websites binnen je branche waarbij je outreach doet, zodat zij zullen linken naar een stuk relevante informatie op je website. Dit gebeurt vaak op de manier van bloggen. Maak een super goed artikel waar mensen naartoe zouden willen linken. Vaak zijn mensen geïnteresseerd in statistieken, dus doe onderzoek over een bepaald onderwerp en maak hier een overzichtelijk artikel van. Na het artikel te hebben geschreven ga je door naar de volgende stap: outreach. Je vraagt op een vriendelijke manier aan de webmaster om naar je artikel te linken.

Vind je deze techniek niet bij je passen? En ben je beter in het schrijven van meerdere artikelen voor andere websites? Ga dan aan de slag met gastbloggen. Het blijft een goede manier om van je te laten horen als blogger en daarnaast krijg je er ook een linkje voor terug. Linkbuilding is het meest waard in de ogen van Google en daarom is het niet gemakkelijk te realiseren. Het is tijdrovend, maar het wordt enorm beloont.

Ga dus aan de slag met White Hat technieken en pluk er de vruchten van. Schrijf goede SEO teksten en versterk tegelijkertijd ook de andere factoren om hoger te scoren.

Wil je gastblogger worden voor Webanalisten? Neem dan contact met ons op.