Webanalyse vs Voetbalanalyse

Zojuist is een aflevering van Zembla uitgezonden met als onderwerp “Zo wordt Nederland Europees Kampioen”. Zembla heeft de Rijksuniversiteit van Groningen gevraagd om een analyse te maken van 60 interlands waarvan 40 van het Nederlands elftal. Het onderzoek werd gedaan door 3 bewegingswetenschappers en zij legden alle acties vast van de bekeken teams.

Wat heeft dit met webanalyse te maken?

In feite doen ze hetzelfde als wij ,webanalisten. Ze verzamelen data, leggen het vast, halen er een systeem overheen en komen zo tot de ideale opstelling (lees website)  met als “call to action” –> “maak een goal”

Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat analyseren analyseren is; of dat nou om webstatistieken gaat, voetbalwedstrijden, autoverkoopcijfers of……………..

Zembla link: http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1975.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=6175&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=9c935298dc

Systeem: http://www.de5eman.nl/index.php

Reacties (3)

  1. Rene, gefelicteerd met je eerst post. Ben blij dat we op internet met meer data kunnen testen. 60 wedstrijden is misschien wel 1000 verschillende doelpogingen, maar ik test toch liever met 100.000 bezoekers en trek daar mijn conclusie uit.

    Brengt dan wel de discussie omhoog hoe alle webmasters / webwinkels etc. met enkele tientallen bezoekers per dag (en best leuke inkomsten) hun pagina dan moeten optimaliseren. Usability test, vragenformulieren / communicatie? Echte analyse, laat staan a/b testen of helemaal Multi Variate Testing is dan geen optie.

    Mochten ze overigens nog een analist voor het aankomende EK zoeken, ik doe graag mee 🙂

  2. reinoutw@hotmail.com'

    Ik hoorde gister ook van de uitzending (zelf niet gezien). Wat ik me afvroeg was: waarom nemen ze niet alle wedstrijden die de spelers die nu in de basis staan van het afgelopen seizoen en bekijken ze de statistieken van elke speler per wedstrijd (wat was het aandeel van de speler in het resultaat, hoe productief waren zijn vrije trappen, corners, etc). Volgens mij zegt dat meer over het huidige Nederlands elftal dan wanneer je resultaten neemt van andere spelers in hetzelfde Nederlands elftal uit het verleden. Maar misschien moet ik eerst eens de uitzending gaan bekijken 😉

Reacties zijn gesloten.