Google Analytics Widget

Vandaag op het WebAnalyticsCongres werd er mede gedeeld dat momenteel ca 73% van de nederlandse websites werkt met Google Analytics als statistieken pakket. Een mooie ontwikkeling als je het mij vraagt, gezien het feit dat het pakket vele basismogelijkheden keurig verzorgd maar ook de mogelijkheid biedt voor het meten van conversies.

Een aantal maanden geleden ben ik al eens via Ton Wesseling in aanraking gekomen met VivaLytics. VivaLytics is een applicatie welke we ook wel een widget noemen. Een widget is een verkleinde weergave van een website die je vanaf je bureaublad (veelal) kan gebruiken voor het weergeven van bepaalde data vanaf die website.

VivaLytics is een Yahoo product en is momenteel op mijn laptop niet meer te gebruiken door een beperking op het inlogproces en dus ben ik op zoek gegaan naar vergelijkbare, maar het liefst betere, widget voor Google Analytics.

Vanuit die zoektocht kwam ik onder andere op de volgende alternatieven die ik de lezers van deze blog niet wil onthouden. Een widget is namelijk een perfecte manier om je belangrijkste statistische informatie over je website bezoek vanaf je bureaublad met grote regelmaat te kunnen controleren.

 • VivaLytics: Een yahoo product, momenteel problemen met inloggen.
 • DashaLytics: Een hele mooie widget, echter alleen voor Mac geschikt.
 • About Nico: Mooie widget die afgeleid is van de Analytics Reporting Suite, maar vereist Adobe Air. Adobe Air heeft een update gedaan, maar About Nico zal dit nog moeten verwerken zoals het nu blijkt.
 • ApperCeptive: Previews ook hier zien er wederom goed uit, derhalve MT4 Only en dus niet overal bruikbaar
 • Monitus: Een firefox add-on die dicht bij een widget in de buurt komt, maar het dan toch weer niet is.

Al met al, veel gevonden, niets werkt (behalve dan DashaLytics op de IMac). Iemand anders nog bruikbare, werkbare Analytics Widgets om hier aan te prijzen?

Post ze hieronder en je maakt waarschijnlijk 73% van de nederlandse webmasters een stukje gelukkiger.

Reacties (10)

 1. chinasnippets@gmail.com'

  Leuk, een Nederlands blog over web statistieken. Als eerste dus succes gewenst.

  Er is een ding dat ik me afvroeg terwijl ik dit artikel las.

  Je schrijft dat “ca 73% van de nederlandse websites werkt met Google Analytics als statistieken pakket.” en je voegt toe “Een mooie ontwikkeling als je het mij vraagt”

  Ik geloof dat Google in NL al een search marktaandeel heeft van 93% (ik kan er wat procenten naast zitten) Nu dus ook een groot aandeel in de Analytics market.

  Dat is interessant maar ook enigszins beangstigend om te zien hoeveel data Google heeft over NL websites.

  Al die websites geven nu gratis al hun bezoekers data weg. Google weet onderhand al waar iedereen naar zoekt in NL, weet nu ook waar al je bezoekers vandaan komen en als je straks een adwords campaign begint weten ze wat je bereid bent te betalen of sterker kunnen ze een idee krijgen over waar je max. prijs ligt die je kan betalen.

  Ik weet niet of ik daar heel blij mee ben, maar meningen verschillen.

  Nogmaals succes met het blog, ik zal het blijven volgen.

 2. ingeborg.vandenheuvel@score.nl'

  Ook vanuit mijn kant veel succes gewenst met je nieuwe blog.
  Super initiatief! Ik ga het zeker volgen.
  Ook ik ben van mening dat Google teveel informatie gratis krijgt.
  Daar wordt op het eind alleen Google beter van.
  Laatst tipte iemand mij over de site statcounter.com.
  Het is niet zozeer een widget, maar ook een gratis manier om veel data van je site te analyseren.

  Iemand hier ervaring mee?

 3. m_hoek_m@hotmail.com'

  Mooi blog, zeker interesant!

  Ik vraag me alleen af waar die 73% op gebaseerd is. Is dit: “73% van Alle Nederlandse websites gebruiken GA als statistieken pakket”, of “73% van de websites die een Analytics programma gebruiken, gebruiken daarvoor GA als statistieken pakket”?

  Ik gebruik zelf de tool van firefox (greasemonkey) waardoor ik gemakkelijk kan zien wat voor analytics programa de website gebruikt. Maar van de websites die ik bezoek, en dat zijn er best veel, gebruiken er zeker geen 73% GA.

 4. wouter@netprofiler.nl'

  @S.E. Anton: dit percentage is gebaseerd op een onderzoek onder Nederlandse web analytics gebruikers. De steekproefgrootte is echter 111, dus niet heel betrouwbaar.

 5. g.bouwhuis@site-score.nl'

  @Karel anders moet je altijd inloggen en schakelen tussen je accounts. Met een widget kan je dat eenvoudiger vanaf je bureaublad doen. En als je dan daar meerdere accounts kan bekijken heb je wel sneller inzage in je KPI’s.

  @Wouter, dank voor de toelichting

  @Inge, klopt, google krijgt steeds meer informatie tot haar beschikking over wat een individu op internet doet en niet doet. Derhalve is die informatie toch al aanwezig, bijna alles wordt op internet al gemeten. Wat denk je dat partijen als NedStat al weten van jou? Verder is het niet zozeer de vraag of het gevaarlijk is dat ze alles van je weten, maar in hoeverre jij verwacht dat men daar “Evil” mee om zal gaan in de toekomst, of juist jou als individu beter zal gaan bedienen.

 6. j.degroot@searchresult.nl'

  Ik heb een tijdje Yahoo! Vivalytics gebruikt – leuk, maar niet echt inzichtelijk. Zodra Google de API voor GA vrijgeeft kunnen we hoogstwaarschijnlijk een stortvloed aan widgets verwachten…

  Het aandeel Google Analytics in Nederland is inderdaad zeker geen 73%, dit was alleen het tussen-resultaat van het onderzoek. Pakketen als AWstats en Analog hebben wel een dergelijk marktaandeel, omdat providers dit heel makkelijk kunnen aanbieden, zonder aan de website zelf te komen.
  Het aandeel GA onder de ‘serieuze’ websites zal waarschijnlijk wel dicht tegen de 3/4 aan liggen. Wereldwijd schijnen (?) er trouwens ruim 2 miljoen GA accounts te zijn.

 7. Niet zozeer een lostaande widget, maar ik gebruik al enige tijd de volgende Igoogle gadget voor Google Analytics: http://www.google.nl/ig/directory?q=analytics&hl=nl&root=%2Fig&dpos=top&url=r2unit.com/gmodule/analytics.xml

  Hiermee kun je binnen je Igoogle jouw Google Analytics data selecteren (scheelt toch weer wat muisklikken).

  Er was / is een hele mooie Google Analytics KPI plugin voor Igoogle: http://www.analyticsindex.com/ maar deze de data lijkt niet correct te zijn. Anderen hier ervaring mee?

 8. g.bouwhuis@site-score.nl'

  @Ton,

  Die ken ik idd ook voor je IGoogle, maar goed, das idd geen widget.

  Wellicht dat je zelfs via Snippage zou kunnen werken? (alleen ondersteunen ze geen flash)

Reacties zijn gesloten.