Google ontwikkelt een Analytics opt-out browser plug-in

Donderdag maakte Google Analytics een onverwachte ontwikkeling op hun blog bekend. Hierin schrijft Amy Chang (Group product manager bij Google Analytics) dat Google bezig is om een plug-in voor alle browsers te ontwikkelen, waardoor gebruikers niet langer in Google Analytics worden gedetecteerd. Deze ontwikkeling roept een aantal vragen op, zoals: Op welke manier zal de plug-in de datakwaliteit binnen de accounts beïnvloeden en waarom biedt Google de gebruikers deze optie aan?

De keuze van Google om gebruikers de optie te geven om niet langer door Google Analytics gedetecteerd te worden, zal hoogstwaarschijnlijk invloed gaan hebben op de datakwaliteit. Wanneer deze plug-in op grote schaal door gebruikers zal worden geïnstalleerd, kan dit de gemeten metrics gaan beïnvloeden en zullen bepaalde conversies moeilijker te herleiden zijn. Het blijft natuurlijk wel de vraag hoeveel gebruikers deze plug-in zullen installeren en hoe deze plug-in er in de praktijk uit gaat zien. Zullen de gebruikers alleen verder worden geanonimiseerd, of zullen zij in hun geheel uit de data verdwijnen.

Google analytics opt out image

Natuurlijk blijft de vraag waarom Google deze plug-in precies introduceert. Zelf geven ze aan dat ze de dataprivacy van de gebruikers willen respecteren. Is Google zich misschien aan het voorbereiden voor een privacystorm die op het punt staat los te barsten? Het lijkt er in ieder geval op dat door gebruikers deze keuze te geven, Google wil communiceren dat zij ethische afwegingen zoals privacy hoog in het vaandel hebben staan.

Het is overigens wel duidelijk dat dit een kans voor de concurrenten van Google Analytics is. Zij zullen in tegenstelling tot Google Analytics wel een betere datakwaliteit kunnen garanderen. Het kan echter ook zo zijn dat Google het eerste schaap over de dam blijkt te zijn en dat dit een ontwikkeling is die concurrenten snel zullen gaan kopiëren. Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling en ik ben erg benieuwd hoe jullie er allemaal over denken en hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Zouden jullie de plug-in installeren?

Reacties (10)

Reacties zijn gesloten.