Het grote gemis van Google Analytics dashboards

Lees meer over dashboards en welke geschikt is voor jou in het nieuwe artikel van Stephan van Heusden: Welk dashboard presenteert mijn data het beste?

Gebruik jij de dashboards van Google Analytics? Vast wel. Ze zijn ook erg handig. Je krijgt direct een mooi overzicht van de performance van je site. Toch is er voor mij één belangrijke reden om naast deze dashboards ook aan mijn eigen gecreëerde dashboards vast te houden. En dat heeft alles te maken met feit dat ik vooruit wil kunnen kijken. Een functie die Google niet biedt.

Dashboards

Alle bekende webanalyticstools bieden je de mogelijkheid om in enkele muisklikken overzichtelijke dashboards samen te stellen met daarop alle, voor jouw business, relevante statistieken. Wist je dat Google Analytics je zelfs een complete gallery aanbiedt met allemaal voorgedefinieerde, praktische dashboards? Je hoeft ze alleen maar in je account te downloaden en kunt direct aan de slag.

Het nadeel van standaard dashboards

Ik ben fan van de eenvoudige wijze waarop Google Analytics het mogelijk maakt de data in dashboards te presenteren. Toch kleeft er voor mij één heel belangrijk nadeel aan vast en dat is het feit dat deze dashboards me alleen maar in staat stellen om terug te kijken. Terwijl ik, als ik aan het stuur zit en verantwoordelijk ben voor bijvoorbeeld de online marketingactiviteiten, juist vooruit wil kunnen kijken. De gerapporteerde aantallen vertellen me hoe de performance de afgelopen tijd was maar ze onthullen niet of ik met deze aantallen mijn salestarget aan het einde van de maand ga halen?

Vooruit kijken

Om vooruitkijken mogelijk te maken kies ik ervoor om site-data uit Google Analytics te trekken en te combineren met ‘forecast’ berekeningen en targets. Zo kan ik op elk moment inzien hoe ik met de huidige website-performance aan het einde van de maand ga uitkomen. Het is in mijn ogen essentieel om aan alle Analytics data ook altijd een zogenaamde ‘run-rate’ te koppelen. Hiermee zie je waar je aan het einde van de gedefinieerde periode op uit komt als je doorgaat zoals je dat nu doet. Als je deze inzichten creëert voor visits per bron, add-to-cart conversie, checkoutconversie etc. weet ik exact welk element zorgt voor de pijn en kan ik direct acties uitzetten deze pijn te verzachten.

Om deze inzichten te genereren kun je gebruik maken van de Google Analytics API om data uit Google Analytics te trekken en in een andere omgeving te presenteren en te combineren met je forecast data. Dit kan via Google Spreadsheet (via de Analytics add-on), in Excel (via bijvoorbeeld DataGrabber) of in specialistische dashboard tools als bijvoorbeeld Klipfolio of Ducksboard.

ducksboard-vb

De gestandaardiseerde Analytics dashboards zijn een uitkomst voor een snelle overview van de huidige site-performance maar als je echt ‘data-driven’ wil acteren ontkom je er niet aan om een extra stapje te zetten en naar voren te gaan kijken.

Reacties (6)

 1. eva@traffic-builders.com'

  Goed verhaal Egan, je maakt een helder punt waar veel mensen zich wel in kunnen vinden denk ik. Ik mis alleen een beetje het actiepunt in deze post: hoe kom ik aan die forecast data en koppel ik deze precies aan de data die ik uit Google Analytics heb getrokken? Ik snap nu wel welk probleem mijn dashboards hebben, maar kan nog niet echt aan de slag met een oplossing.

  • eganvandoorn@gmail.com'

   Dank je wel voor je reactie Eva. Je hebt twee soorten voorspellers. Een run-rate waarin je kijkt naar waar je aan het einde van de maand uitkomt als je doorgaat zoals je nu doet. De berekening is op basis van de huidige dag in de maand en dat trek je vervolgens door naar het totaal aantal dagen van die maand. De tweede voorspeller is een forecast, die een stuk nauwkeuriger is. Als je de data op een bepaalde dag in de maand gewoon doortrekt naar het einde van de maand neem je je geplande acties niet mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de laatste week van de maand nog een nieuwsbrief verstuurd. Hierdoor trekt het bezoek en de sales/leads aan het einde van de maand aan. Op basis van historische data en de verwachtingen van je geplande acties kun je een nauwkeurigere voorspelling maken van je targets per dag die uiteraard niet per definitie lineair verloopt. De forecast data stop je in Excel of één van de dashboard-tools. De gerealiseerde data (actuals ‘month to date’) trek je vervolgens uit Analytics. Via de API van GA kun je deze data direct Google Spreadsheets / Excel in halen of in een externe rapportagetool inlezen.

 2. guido@gxjansen.com'

  Een geautomatiseerd voorspellend dashboard maken van de run-rate zie ik nog wel voor me, maar als je rekening moet gaat houden met allerlei acties die je nog gaat doen dan ben je alsnog van alles handmatig aan het corrigeren. Is dat niet kinda defeating the purpose van een geautomatiseerd dashboard?

  Als je elke maand dergelijke acties doet en/of redelijke seasonality invloeden hebt is het wellicht een idee om in een dergelijke forecast ook de cijfers van de maand ervoor of dezelfde maand een jaar geleden mee te nemen.

  • eganvandoorn@gmail.com'

   Dank je wel voor je reactie Guido. Wat ik hiermee bedoel is dat je alvast vooruitkijkt zonder natuurlijk elke dag/week de target forecast aan te passen. Als je weet dat je op een bepaald moment start met een TV campagne dan kun je daar in de targets rekening mee houden. Naar afgelopen jaar kijken is zeker een goed advies al kun je hier ook niet altijd blind vanuit gaan. In de travel bijvoorbeeld is de week waarin een vakantie valt erg bepalend voor het resultaat. Deze kunnen verschillen van het vorige jaar. Uiteraard weet je deze al voor het aankomende jaar en kun je daar bij de verdeling per week/maand van je targets rekening mee houden.

 3. guido@gxjansen.com'

  Mja ok maar van veel incidentele campagnes (waar het hier denk ik over gaat?) is het effect vrij wisselend in mijn ervaring. En TV campagne in de break van het WK als het Nederlands elftal speelt heeft weer een heel ander effect dan een TV campagne rondom en programma of het sponsoren daarvan.

  Wat je mss wel zou kunnen doen om het praktisch te houden is om vaste “multipliers” te berekenen op basis van voorgaande events (voor zover die vergelijkbaar zijn met de acties die je nog wil gaan ondernemen).

  Bijv:
  Nieuwsbrief= traffic*1.2
  Radioreclame= traffic*1.1
  Extra Adwords budget: (extra budget)*ROI

  En dat je die dan in de dashboard eenvoudig kan activeren op de dagen dat je ze inzet. Is dat hoe je het nu doet?

Reacties zijn gesloten.