Kleur op website

Op internet is veel te vinden over kleurgebruik op een website. De content is vrijwel overal hetzelfde.

* De betekenis/associatie van en met een kleur zoals bv. beschreven op Wikipedia

* De “algemene” richtlijnen

 • Website in kleur van logo
 • Kleurkeuze gebaseerd op de content
 • Niet teveel verschillende kleuren
 • Consequent gebruik
 • Contrast
 • …….enz enz

* Tools voor het kiezen van een kleur combinatie      

Je vult een basiskleur in en de tool vult dit aan met bijpassende kleuren

Ik heb zelf wel eens wat getest met kleur. Het effect hiervan was echter minimaal.  Ik ben daarom benieuwd of er (Nederlandse) praktijkvoorbeelden zijn met een duidelijk effect.

Overigens is de weblog van Avinash Kaushik oranje ,wat staat voor feest, overvloed en gezelligheid.  Wil hij hier indirect mee zeggen dat er nog genoeg te doen is en het toch leuk blijft? 🙂

Reacties (4)

 1. zelf heb ik veel (wetenschappelijke) artikelen gelezen over kleur. De conclusie die je kan trekken is dat kleur geen significant effect heeft. Toon en verzadiging schijnen een groter effect te hebben (zie http://yey.be/hue.cgi voor wat toon/tone en verzadiging/saturation precies is). Het zou dus leuk zijn als daar eens een experiment mee gedaan werd.

 2. Er is ook een, wellicht klein, probleem met gebruik van kleur op een website en dat is dat sommige van de bezoekers lijden aan synesthesie. Hierdoor vervalt het effect van het gebruik van kleur omdat de tekst op zich al in kleur is. De afzonderlijke letters krijgen namelijk een eigen kleur. Dit is iets anders dan kleurenblindheid.
  Zeker met achtergrondkleuren is dit vervelend.

 3. Dat kleurenverhaal blijft een verhaal apart. Dat de algehele layout kwa kleur niet uitmaakt wil ik niet echt in meegaan. De kleur moet (kwa emotie) wel kloppen bij de inhoud van de site, of is er inderdaad getest dat dit onzin is? Mijn praktijk ervaring is wel dat kleuren van call-to-actions veel invloed hebben op conversie (waarschijnlijk door het niet, beter of te goed zien van de knop).

  Overigens, was een bepaald percentage van je bezoekers niet uberhaupt kleurenblind? Dit gaat wat gelijk op met de versie van @patrick. Ook goed om je ontwerp even in zwart / wit te bekijken?

Reacties zijn gesloten.