Kwaliteitsscore optimaliseren? Gebruik het rapport ‘Zoektermen’!

De kwaliteitscore is afhankelijk van veel verschillende factoren maar niet van het matchtype van het zoekwoord. De zoektermen die matchen aan je zoekwoord spelen dan ook geen enkele rol bij de berekening van de kwaliteitsscore. Maar dit betekent niet dat je gematchte zoektermen niet kan gebruiken bij het optimaliseren van je kwaliteitsscore. Maar hoe doe je dat? Craig Danuloff, schrijver van Quality Score in High Resolution, beschrijft dit in zijn blog: ‘Match Types & Quality Score – The Truth At Last’.

Als je adverteert op brede, modified of zinsdeel zoekwoorden, dan word je ook gematcht aan gerelateerde zoektermen. De kwaliteitsscore van het zoekwoord wordt echter alleen berekend op basis van de zoekterm die exact matcht op het zoekwoord uit de campagne. De resultaten van de zoektermen die ‘breder’ matchen hebben geen invloed op de kwaliteitsscore.

Een voorbeeld

Voor de duidelijkheid legt Craig Danuloff dit als volgt uit:

Wanneer je breed adverteert op het zoekwoord ‘hondenvoedsel’ kan deze matchen aan ‘hondenvoedsel’ maar ook aan ‘goedkoop hondenvoedsel’ en ‘hondenkapper’. De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van de resultaten op de exacte match ‘hondenvoedsel’. Dit betekent dat alle andere zoektermen die aan ‘hondenvoedsel’ matchen, afhankelijk zijn van deze kwaliteitsscore.

Maar dit is niet altijd wenselijk! Wanneer gezocht wordt naar ‘goedkoop hondenvoedsel’ en hiermee wordt geadverteerd in de advertentietekst, dan zal de CTR waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer er wordt gezocht met de algemene zoekterm ‘hondenvoedsel’. De advertentietekst sluit echter beter aan op de zoekopdracht. Maar omdat de kwaliteitsscore van het zoekwoord ‘hondenvoedsel’ wordt berekend op basis van de resultaten van de exacte match, heeft de hogere CTR van de bredere matching geen invloed op de kwaliteitsscore. Dit is zonde!

Zoektermen met hogere CTR toevoegen

Waarschijnlijk zou je een betere kwaliteitsscore krijgen voor zoektermen met een hoge CTR, die op dit moment matchen aan zoekwoorden waarvan de exacte match een lagere CTR heeft. Voeg deze zoektermen toe en geef ze een eigen kwaliteitsscore!

Ga naar je Zoekwoordenrapport en selecteer de zoekwoorden met een lage kwaliteitsscore maar die veel impressies en klikken genereren. Dit zijn de zoekwoorden waarvan je zo snel mogelijk de kwaliteitsscore wil optimaliseren om goedkopere klikken te behalen. Vink een zoekwoord aan en klik in het menu op Zoekwoorddetails en Geselecteerd.

Je komt nu in het zoekterm rapport waar je alle zoektermen vindt die gematcht zijn aan het zoekwoord uit je campagne. Zoek naar de zoektermen die een hogere CTR hebben dan de exacte match op het zoekwoord. Dit zijn waarschijnlijk de zoektermen die beter aansluiten bij de advertentietekst. Voeg deze zoektermen toe aan de campagne.

Door de hogere CTR is de kans groot dat dit zoekwoord een hogere kwaliteitsscore ontvangt dan het zoekwoord waaraan hij gematcht werd. Op deze manier ontvangt de zoekterm een ‘eigen’ kwaliteitsscore en is het niet afhankelijk van de kwaliteitsscore van een ander zoekwoord.

Uiteindelijk…

zorgen hoge kwaliteitsscores voor goedkopere klikken, hogere posities en meer vertoningen. Daarom is het erg belangrijk dat je deze optimaliseert. Ook al heeft de matching geen invloed op de kwaliteitsscore, dan kan je deze toch gebruiken bij het optimaliseren. Voeg goed presterende zoektermen toe aan je campagne zodat deze verlost zijn van de slechte kwaliteitsscore waaraan ze gematcht worden.

Of het werkt? Ik hoop het! Voor mij is het in ieder geval een goede input om te testen.

Voor meer interessante blogs over de kwaliteitsscore, bezoek de website van ClickEquations

Reacties (4)

Reacties zijn gesloten.