Op zoek naar meer bezoek op je site? Speel in op de actualiteit!

Veel sites zijn op zoek naar bezoekers. Ze willen er meer! Veel meer. Een simpele en vrij effectieve tip, die ik in dit artikel zal toelichten, is:

Maak gebruik van de actualiteit, de hypes die je ziet opkomen. Pak die golf als een surfer en zorg ervoor dat je op de golf blijft.

Onderstaande golf komt van Koningsliedjes.nl, de oorzaak achter het geven van deze tips.
Koningsliedjes golf

Heel Nederland vond wel iets van hét Koningslied. Ruim een week voor Koninginnedag dacht ik ‘Koningsliedjes.nl’, dat is wel een leuk domein. Dus geregistreerd, in eerste instantie alleen om een verzameling van, jawel, Koningsliedjes op te tonen.

Ik wilde ook wel wat bezoek, dus was de vraag; ‘Wat kan je nog meer doen om bezoek te genereren?’. Je moet kunnen stemmen was een idee dat ik meerdere keren terugkreeg. Vraag die ik wel had was: is het leuk genoeg dat er mensen op af komen? Geen beter idee, Just do it! Ik probeerde het ‘verzamel & stem’ idee uit te werken. Lukte me niet. Met een paar uurtjes hulp van Xaviera Ringeling wel.

De site ging ‘live’ op vrijdag 26 april. Rond middernacht zag ik via de Google Analytics App (tip) dat er op dat moment 20 bezoekers aanwezig waren. “Moeten die niet slapen?” dacht ik, “Het zal toch geen ‘hitje’ worden?”. En… ik kreeg mailtjes vanaf het formulier waarmee mensen ook andere Koningsliedjes konden insturen. “Doen mensen dat écht?” Ik had dat formuliertje eigenlijk meer voor de vorm gemaakt.

Uiteindelijk zijn er al ruim 11.000 unieke bezoekers geweest, is er ruim 2.800 keer gestemd en meer dan 500 keer gestemd / geliked / geshared. Vraag is: waarom zijn al deze mensen naar koningsliedjes.nl gekomen? Bij deze de tips die ik jullie kan geven:

 1. Speel in op de actualiteit
  Leer hypes herkennen en onderscheid goede van minder goede. Is er een competitief element aan te hangen? Doen!
 2. Wees volledig
  Wanneer je begint, blijf volledig. Een wedstrijd is geen wedstrijd als niet alle spelers meedoen.
 3. Vraag feedback
  Zorg dat bezoekers kunnen reageren. Vraag bijvoorbeeld feedback (om volledig te blijven) en zorg dat mensen ook óp je site kunnen reageren.
 4. Maak het likeable, shareable en tweetable
  Zonder like, share of tweetknoppen geen viraliteit. Het is dus geen vraag óf je de knoppen nodig hebt; je moet ze hebben om meer verkeer te gaan creëren.
 5. Wees Google friendly
  Google herkent hypes. Door de aandacht in de sociale media word jij ook ontdekt. Zorg voor goede content (titels, kopjes, linkjes, URL’s, lopende tekst) en pak na de sociale golf ook de Google golf!