Seth’s magic of low-hanging fruit

Fruit struikSeth Godin beschreef onlangs een leuke theorie die ook gebruikt kan worden binnen web analytics. Om zijn theorie uit te leggen gebruikt hij het volgende voorbeeld:
Stel dat de helft van alle auto’s in Nederland 10 km op 1 liter benzine rijden (10/1) en de andere helft 40 km op 1 liter benzine rijden (40/1) en dat beide auto’s per jaar evenveel kilometers rijden.

Verbeteren!
Nu mag jij de volgende keuze maken: óf een upgrade voor de 10/1 auto’s naar 15 km per liter benzine (een upgrade van +5) of een upgrade voor de 40/1 auto’s naar 75 km per liter benzine (een upgrade van +35). Wat kies jij? Welke upgrade is beter?

Als je dit voorbeeld gaat doorberekenen dan blijkt dat de eerste upgrade (+5) veel beter is dan de tweede upgrade (+35) ondanks dat de upgrade procentueel én absoluut beter is. Dit komt doordat de 10/1 auto’s zo ongelooflijk veel benzine gebruiken.

Rekenvoorbeeld, uitgaande van 1000 km per jaar:

Benzineverbruik vóór de upgrade = 125 liter benzine
Benzineverbruik na upgrade +5 = 91,67 liter benzine
Benzineverbruik na upgrade +35 = 113,33 liter benzine

Dit voorbeeld geeft aan dat, wanneer je voor een keuze staat waarbij je meerdere zaken kunt verbeteren, je niet altijd voor de grootste verbetering hoeft te kiezen. Een minimale verbetering van iets dat slecht presteert kan veel beter zijn dan iets dat al heel goed presteert te verbeteren.

Seth Godin over marketeers

As marketers, we’re tempted to tweak the already tweaked, to turn the 100 to 101, to optimize for the peak performances. That long tail is very long, though, and if there’s a way you can raise the floor (instead of just focusing on the ceiling) you may be surprised to discover that it can have a huge impact.

Deze quote van Seth klopt in mijn ogen wel. Webanalisten zijn in staat om verbeteringen door te rekenen waarbij inzichtelijk wordt dat een marketeer niet altijd stuurt op de juiste verbeteringen. Het is aan de webanalist de taak om dit inzicht te verschaffen en de marketeer bij te sturen, zodat de beste keuzes gemaakt worden.

Is het eigenlijk wel goed om deze verantwoordelijkheid bij de marketeer te leggen? Of moet de webanalist hierin altijd de laatste stem hebben?

Lees ook: Seth’s Blog

Reacties (1)

  1. In mijn opinie is de man van de cijfers de baas om aan te geven waar te verbeteren. Daarna is er creatieve input nodig om de verbetering(en) te verzinnen (die komen meestal niet van de webanalisten, hoewel zij natuurlijk wel moeten meedenken). De verschillende verzonnen verbeteringen (die je natuurlijk netjes in lijn laat lopen van het doel van de website / de bezoekers) test je natuurlijk op conversieverbeteringen voordat je de beste variant(en) doorvoert 🙂

    Leuk rekenvoorbeeld overigens. Vermoed dat een hoop mensen voor de verkeerde optie gaan. Je kunt de som flink aandikken. De variant met 15 kilometer voor de ene auto en 40 voor de andere is samen altijd minder benzine al dan 10 kilometer met de eerste auto (91,6 tegen 100). Dus zelfs wanneer de 2e auto 18.000 kilometer per liter zou rijden ben je beter uit met de andere optie!

Reacties zijn gesloten.