Veranderingen die we kunnen verwachten nu big data analytics echt groot wordt

We bevinden ons in het midden van een enorme toename in het gebruik van big data. Het aantal bedrijven, organisaties en instituten die nu big data oplossingen gebruiken is de laatste jaren explosief gestegen, net als de hoeveelheid data die verzameld is. Volgens sommige schattingen wordt er iedere dat meer dan 2,5 triljoen (de Nederlandse triljoen, dus met 18 nullen) bytes aan data gegenereerd. Zo’n nummer is al moeilijk voor te stellen, laat staan te gebruiken. Toch zijn organisaties gretig begonnen met big data analyses voor hun meest ambitieuze doelen.

Het resultaat is dat er nu significante veranderingen gebeuren; sommige zijn vanzelfsprekend, terwijl je wat dieper moet graven voor anderen. We beginnen nu pas te zien hoe revolutionair big data kan zijn, en terwijl het nu echt begint aan te slaan staan er ons binnenkort nog meer veranderingen te wachten. Daarom schreef Jonathan Buckley voor Smart Data Collective over deze veranderingen die we kunnen verwachten nu big data analytics echt groot wordt.

1. Nieuwe zakelijke kansen

Bedrijven waren een van de eersten die het enorme potentieel zagen van big data analytics. Het gebruik van big data in business is duidelijk, hoewel het niet altijd perfect wordt geïmplementeerd. Verbeteringen die plaats vinden dankzij big data komen meestal in de vorm van een meer efficiënte manier van werken binnen de organisatie, een beter begrip van klantgedrag, verbeteringen op het gebied van management en, meest belangrijk voor de klanten, nieuwe innovatieve producten. We zien de resultaten van big data al in verschillende cases die door bedrijven geschreven zijn. Zo past de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s real-time de prijzen van hun producten aan, terwijl Walmart de online shopping-ervaring heeft verbeterd door een zoekfunctie te maken die gebruik maakt van machine learning en tekstanalyse.

2. Nieuwe carrières en beroepen

Hoe meer organisaties gebruik maken van big data, hoe meer ze behoefte hebben aan het juiste personeel dat er verstand van heeft. Datawetenschap is een relatief nieuw werkveld en bedrijven willen alleen de besten aannemen. De vraag naar datawetenschappers is hoog, mede doordat er een tekort is aan big data talent. Dankzij die hoge vraag verdienen datawetenschappers ook een hoog salaris – in de Verenigde Staten gemiddeld $150.000. Harvard Business Review noemde datawetenschapper zelfs de meest sexy baan van de eeuw. Big data heft in principe aan de wieg gestaan van een heel nieuwe tak van banen.

3. Doorbraken op medisch gebied

Big Data gaat echter niet alleen om zaken. Veel dokters en medici zien hoe het soort data dat gebruikt wordt voor verkoopdata ook gebruikt kan worden voor medische data. Het einddoel is om zo meer persoonlijke zorg te kunnen bieden net als dat bedrijven targeted marketing gebruiken om individuele klanten te helpen. Deze gepersonaliseerde aanpak van zorg, waarbij gedetailleerde data tussen dokters gedeeld kan worden, biedt zorgverleners de mogelijkheid om hun patiënten nog beter te kunnen behandelen.

4. Armoede tegengaan

Naast gezondheid kan big data ook een rol spelen in het verbeteren van leefomstandigheden van mensen overal ter wereld. Door data te verzamelen van ontwikkelingslanden, kunnen non-profit organisaties gebieden vinden waar mensen het meeste voordeel kunnen halen uit betere toegang tot onderwijs, financiële diensten, ontwikkeling van infrastructuur en medische hulp. Door deze informatie bij de hand te hebben kan er betere hulp geleverd worden aan gebieden die te maken hebben met natuurrampen of medische catastrofes. Big data kan ontwikkelingslanden ook helpen om corruptie te bestrijden, wat vaak een bron is van extreme armoede en effectieve ontwikkelingshulp tegen gaat.

5. Betere veiligheid voor bedrijven en justitie

Veiligheid blijft een van de grootste zorgen van bedrijven en organisaties. Gezien het aantal data inbreuken dat ieder jaar gebeurt is er genoeg reden om je hier zorgen over te maken. Big data kan helpen in het voorkomen van dergelijke inbreuken en helpen om de schade van zo’n inbreuk te beperken mocht het toch mis gaan. Tegelijkertijd kan ook justitie met big data in de hand veel effectiever werken. Wanneer big data effectief wordt ingezet dan big data voorspellen waar de grootste kans is op criminaliteit op elk moment, waardoor politie hier op in kan spelen. Instanties die deze tactiek hebben ingezet zien een grote terugloop in inbraken en gewelddadige overvallen.

Als het op technologie aankomt dan is verandering constant gaande. Big data is geen uitzondering op deze regel. De mogelijkheid om big data te gebruiken wordt gemakkelijk nu dat er meer big data aanbieder zijn. Dit valt samen met de explosie aan big data-verzameling. We leven nu in het tijdperk van big data en zien regelmatig technologische doorbraken en revolutionaire veranderingen. De bovenstaande voorbeelden zijn slechts momentopnames van sommige van de veranderingen die we kunnen verwachten met de continue groei van big data.