3 redenen voor een tagmanagement systeem

Op 6 mei was de eerste Digital Data Tips Tuesday (#DDTT) in Dauphine Amsterdam. Tagmanagement was het onderwerp. Tijdens deze middag werd uitgelegd wat tagmanagement is, hoe het implementatietraject eruit kan zien (bij ING) en wat de toekomstige ontwikkelingen zijn (door Relay42). Tagmanagement kan ertoe leiden dat je meer kunt meten / experimenteren, waardoor je meer leert en uiteindelijk ook meer converteert. In dit artikel vind je 3 redenen voor een tagmanagement systeem (tms).

1) Houd het overzicht, zorg voor goed beheer en voorkom incidenten

Voordat je start met tagmanagement zijn er vaak al tags op je website. Deze tags worden dan vaak ‘hard coded’ opgeslagen op je pagina’s of in het content management systeem (cms) van je website geplaatst. Hiervoor is je content management systeem niet bedoelt. Je merkt dat, wanneer het aantal tags groter wordt, je door de bomen het bos niet meer ziet en behoefte hebt aan een goede beheeromgeving, waar je in eenvoudige overzichten kunt zien op welke pagina’s welke tags staan en of ze nog actief zijn. Deze beheeromgeving biedt een tagmanagement systeem. Je houdt controle op de tags die op je site staan. Je hoeft niet meer te grasduinen in je cms, nee je tms zorgt voor overzicht en kwaliteit.

tms adobe demo tablet

2) Verkort je time to market en bypass je IT-releases

Tags zijn stukjes code. In sommige organisaties komt het voor dat sommige tags enkel geplaatst of aangepast mogen worden via een IT-release. Wanneer je een tagmanagement systeem gebruikt kan je sneller de tags plaatsen en aanpassen, waarbij je de kwaliteitscheck nog altijd aan IT kunt laten. Het voordeel is dat je niet hoeft te wachten op een release, maar dat je direct, met goedkeuring van IT, tags kan plaatsen en aanpassen. Hiermee kan je sneller campagnes online zetten (die bijvoorbeeld gebruik maken van retargeting en/of conversiepixels) en ben je niet afhankelijk van de releasedata binnen je organisatie.

3) Wees voorbereid op de toekomst

Tagmanagement systemen bieden je de mogelijkheid om code (tags) op je site te plaatsen. Deze code kan praktisch alles doen. Nu heb je aparte tools voor aparte functionaliteiten als AB-testen, personalisatie en targeting, in de toekomst kan het denkbaar zijn dat je niet meer voor elke functionaliteit een aparte tool hoeft te hebben, maar dat je tagmanagement systeem deze taken overneemt. Door nu al te investeren in een tagmanagement systeem kan je later kosten besparen!

Dinsdag 24 juni is de tweede editie van de DDTT in Dauphine met als onderwerp A/B testen.