Bing over zijn hoogtepunt?

Microsoft’s nieuwe zoekmachine “Bing” is precies een maand geleden live gegaan, en de verwachtingen waren hoog gespannen. Zou Bing een serieuze concurrent kunnen worden van Google? Eerdere initiatieven als Cuil hebben na een start met veel hoempapa toch het loodje moeten leggen.

Maar Bing is van het oh zo machtige Microsoft met eindeloze budgetten én de eigenaar van de web-browser Internet Explorer. Bij een update van IE naar de laatste versie (8) wordt Bing standaard als zoekmachine geinstaleerd in de zoekbalk rechtsboven in de browser. Veel gebruikers van IE zullen niet weten of simpelweg de moeite niet nemen om een andere zoekmachine te selecteren. Dit om aan te geven dat Microsoft een zeer krachtig wapen heeft om marktaandeel van Google af te snoepen.

Nu Bing reeds een maand live is, is het interessant om eens te kijken wat het verloop in bezoekers is geweest vanuit bing op verschillende websites. Vanuit mijn werk beheer ik de statistieken van verschillende bedrijven in Nederland. Ik heb speciaal een selectie gemaakt van 4 websites die meer dan 1000 bezoekers per dag trekken én een zeer brede doelgroep vertegenwoordigen.

Bij websites met een breed doelgroep bereik én met het hoge bezoekersaantal dat deze sites trekken is het dus mogelijk om eens te kijken wat de trend afgelopen maand was in het aantal bezoekers vanuit Bing.

De resultaten van Bing

Ik heb de resultaten van 4 grote websites met een zeer brede doelgroep naast elkaar gelegd. En zonder uitzondering vertonen ze alle drie vrijwel dezelfde trend. In onderstaande screenshot een visualisatie van de statistieken uit Google Analytics.

Bing stats

Allen vertonen een piek aan het eind van de tweede week hierna treedt bij alle websites een daling in.
Het enige verschil in statistieken tussen deze websites is dat de daling in week 4 bij de ene website iets stijler naar beneden loopt dan bij de andere.

correctie:
Het is afgelopen 2 weken uitzonderlijk lekker weer geweest in Nederland waardoor het zou kunnen dat meer mensen de zon verkozen in plaats van een plekje achter de computer. Het bezoek uit de andere zoekmachines (anders dan Bing) laten allen een heel lichte daling zien.

Dit bericht is geschreven door Frans van Dolderen van Traffic Builders

Reacties (15)

 1. Bij de sites van waar ik de traffic cijfers mag bekijken zie ik:

  – stabilisatie in groei traffic vanaf bing bij de grotere websites (100K + per dag). De introductie
  hype lijkt over
  – afname in groei van geoptimaliseerde sites (misschien bewust door ranking techniek van Bing?)
  – groei bij de kleinere en ook de minder geoptimaliseerde websites (de longtail lijkt nu meer open
  te komen)

  M.i. iets te vroeg voor echte conclusies, maar dat het een lange weg wordt voor MS lijkt me helder.
  Dank voor het delen van de stats!

 2. Kanttekening:

  Tot 31-5 jl werd Bing in Google Analytics als referrer gezien, NIET als zoekmachine.

  Niet dat dit iets uitmaakt voor de trend :-).

 3. Lastig, er kunnen verschillende factoren zijn die hierin meespelen.

  Wat is het aandeel van de bezoekers die via Bing binnenkomen vs. Google? Heb je dit kunnen meten?

  Je geeft zelf al aan dat het mooie weer een oorzaak kan zijn. Maar ook de vakanties kunnen een rol spelen e.d.

  Ook het onderwerp en daarmee samenhangend de gebruikers (doelgroep) van de websites zijn van invloed. Praten we hier over vacaturewebsites? Of ging het om zwembaden voor in de tuin?

  Zoals ik al eerder zei: ‘lastig om hier harde conclusies uit te trekken’. Bekijk het eens over een langere periode… heb geduld.

 4. De correctie is mij niet geheel duidelijk. Laten de andere zoekmachines een mindere daling zien dan Bing of eenzelfde daling? Of is er twijfel over de juistheid van de analyse? Hoe dan ook: goed om de ontwikkeling van Bing in de gaten te houden. Hoop er op wat langere termijn (voor een beter oordeel) ook over te lezen hier.

 5. Heb je ook zicht in de positie van de sites binnen Bing? In de eerste weken stond mijn blog met enkele zoektermen bovenaan pagina 1, maar zakt nu langzaam weg. Hierdoor lijkt ook in mijn statistieken de stijging over te zijn. Ik denk dat we nog wat te vroeg zijn om conclusies te trekken

 6. @ Michel,

  Het aandeel van Bing schommelt bij de verschillende sites tussen de 0,5 en 2% waarmee Bing hier en daar Yahoo! al heeft gepasseerd.

  We zullen inderdaad nog zeker een half jaar tot een jaar moeten wachten om te zien of Bing een blijvertje is.

  @stan,
  Dank voor je reactie
  De andere zoekmachines laten inderdaad een mindere daling zien dan Bing

  @ Timan
  Bing is officieel nog Beta en ik verwacht ook nog aardig wat verschuifingen in de resultaten.

 7. @ Frans van Dolderen

  Zeker, omdat Bing de standaard zoekmachine wordt van de nieuwe IE (zoekvenster rechtsboven). De kracht van Microsoft, software. Dus dat percentage zal hoogstwaarschijnlijk nog wel gaan stijgen.

 8. De grootste oorzaak van die daling is denk ik toch de vakantie. Ik merk bij mijn eigen websites ook elke jaar rond deze periode een sterke daling van het bezoekersaantal.

 9. Het percentage schommelt bij onze klanten ook tussen de 0,5 en 2% en is dus nog nauwelijks interessant. Een stijging kan echter hard gaan. Zeker als het MA richting 10% gaat wordt het ineens een substantiële partij die ook veel publiciteit zal krijgen bij niet internet marketeers. Dit zal weer leiden tot allerlei mensen die bewust kiezen Bing te gebruiken ipv Google.

  Op dat moment zullen internet marketeers Bing ook gaan meenemen in hun strategie. Allemaal punten voor extra exposure. Het zou me overigens niets verbazen als we over 12 maanden aan IE15 zullen beginnen. Puur ter extra stimulering van Bing.

 10. @HenkJan

  Het is in ieder geval goed om de ontwikkelingen op de voet te volgen. Overigens het wordt pas interessant als de ROI voor de inzet van Bing meer dan evenredig stijgt. Dan kan die 0,5% tot 2% wel ineens heel belangrijk worden.

  Het wachten is op de volgende stap van Microsoft…

 11. Wat mij wel opvalt is de dat het verkeer via Bing groter is (ongeveer 25%) dan de daling die Live search doormaakt in mijn stats. Als ik Bing en Live samen bekijk zie ik een duidelijke uplift vanaf het moment van lanceren van Bing. Ik heb de traffic ook even afgezet tegen de daling in de afgelopen 2 weken op het totale bezoek door de vakanties. Hier zie ik geen daling bij Bing, terwijl ik wel een daling zie van, even ingeschat, 10% op alle traffic (Google daalt net zo hard mee). Bing lijkt dus langzaam door te groeien (hoewel de aantallen natuurlijk marginaal zijn). Op conversiesites zie ik overigens gemiddeld een 20% hogere waarde per Bing klik als per Google organisch. Ik vind echter niet dat je deze bedragen om dit moment kunt vergelijken (de Bing groep is nog te klein, met waarschijnlijk een te groot aandeel van een bepaald segment bezoekers).

 12. Heren,

  Nu zijn we een paar maanden verder en ben ik benieuwd wat jullie zoek resultaten nu aangeven. Ik heb zelf enige moeite moeten doen om mijn site http://www.vlk-service.nl vindbaar te krijgen op Bing, maar of het nu echt wat oplevert?

 13. Het is vandaag precies 492 dagen geleden dat ik bovenstaande artikel heb geschreven.

  Tijd dus weer voor een korte analyse op de populariteit van Bing, t.o.v. de andere zoekmachines.

  Wederom heb ik dezelfde websites bekeken welke in bovenstaand blogpost heb gebruikt.

  Hoewel de ene klant over langere periode een lichte stijging laat zien in bing-bezoekers, zie ik in de statistieken van een andere klant een lichte daling.

  In percentages van het totale zoekverkeer gaat Bing in 1 geval net over de 1%, bij de andere klanten blijft dit percentage ruim onder de 1%

  Ik ben benieuwd welke trends jullie zien.

Reacties zijn gesloten.