Nieuw jaar: nieuwe doelstellingen, nieuw dashboard (tips!)

Lees meer over dashboards en welke geschikt is voor jou in het nieuwe artikel van Stephan van Heusden: Welk dashboard presenteert mijn data het beste?

2016, de beste wensen! Binnen de meeste organisaties hebben de afgelopen maanden in het teken gestaan van de doelstellingen voor dit jaar. Binnen sommige organisaties gebeurt dit pas nu, eigenlijk te laat en binnen weer andere organisaties wordt er helemaal niet gewerkt met doelstellingen en gaan ze gewoon door waar ze mee bezig waren in 2015.

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat dashboards gebouwd, waarin het resulgoalstaat werd vergeleken met de doelstelling. In die jaren heb ik kennis opgedaan die ik graag met jullie deel. Dit ga ik doen in enkele korte artikelen, waarin ik aardig wat voorbeelden gebruik. Dit gaat van het vaststellen van doelstellingen tot het bouwen van een dashboard in Excel. In dit artikel beginnen we bij het begin: de doelstellingen (deel één, lees hier deel twee).

Tip 1: Gebruik – altijd – doelstellingen

In wat voor een organisatie je ook werkzaam bent: ik vind dat je altijd moet werken met doelstellingen, ook als je ze niet opgelegd krijgt. Dan heb je altijd nog een plan B: bedenk doelstellingen voor jezelf.

Met doelstellingen kan je zien hoe je presteert. Wanneer je geen doelstellingen hebt kan je enkel hetgeen je behaald vergelijken met iets uit het verleden, bijvoorbeeld vorige week, of dezelfde periode vorig jaar. Die vergelijking zegt weinig; oké, wanneer je een vergelijking maakt met dezelfde periode vorig jaar, dan weet je of je het beter of slechter deed dan vorig jaar, prima. Maar wanneer je het beter doet bij een sterk verbeterde marktpositie, ben je dan echt tevreden? Of had het resultaat nog tien keer zo hoog kunnen (of moeten) zijn?

Tip 2: Stel een eigen doelstelling vast bij onrealistische, opgelegde doelstellingen

Wanneer je een doel opgelegd krijgt, check je eerst of dat doel realistisch is. Is het doel reëel? Prima, dan kan je verder. Heb je een doel opgelegd gekregen dat irreëel is? Dan zal je in overleg moeten met degene die je het doel heeft opgelegd. Dan zijn er twee mogelijkheden: 1) Je krijgt gelijk, het doel wordt aangepast of 2) Je krijgt geen gelijk, het doel blijft zoals het is. In dat geval ga je niet zo’n leuk jaar in, je weet dat je een onmogelijke opgave te wachten staat. Mijn tip in dit geval is: houd naast de opgelegde doelstelling ook een eigen opgestelde doelstelling bij (die wel reëel is, waar over nagedacht is).

Tip 3: Gebruik trends van voorgaande jaren bij het vaststellen van de doelen

Heb je een doelstelling voor het jaar waar je verder mee kunt? Mooi! De volgende vraag is: hoe ga je deze doelstelling uitsmeren over het jaar? Hoeveel moet behaald zijn na week 1, na maand 1, etc.?

trends in data

Mijn tip hierbij is: gebruik de trend van de vorige jaren om het percentage van het doel per tijdseenheid te berekenen. Heb je een duidelijke trend per dag van het jaar? Top! Dan kan je deze gebruiken. Heb je deze trend niet en heb je enkel een weektrend voor een jaar? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1: bereken het percentage per week: dus per week (1 t/m 52) bereken je hoeveel % van de jaardoelstelling behaald is.
Stap 2: bereken het percentage per dag van de week: dus per dag (ma t/m zo) bereken je hoeveel % van de weekdoelstelling behaald is.
Stap 3: reken dit door voor het hele jaar: zo heb je uiteindelijk voor elke dag van het jaar een percentage.

Gebruik dit percentage om de doelstelling voor het jaar om te zetten naar een doelstelling per dag van het jaar.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat je reactie hieronder achter.

Lees hier deel twee van dit artikel, met meer tips over doelstellingen en de basis voor je dashboards.