Notities toevoegen in Google Analytics

Google maakte begin december 2009 op de Search Engine Strategies in Chicago bekend een aantal verbeteringen door te voeren in Google Analytics. Een van die verbeteringen betreft het toevoegen van notities aan de data in Analytics. Deze ´annotatie´ service is vanaf het afgelopen weekend in de meeste accounts nu ook daadwerkelijk zichtbaar en dus te gebruiken.

Annotaties

De annotatie feature is een erg nuttige toevoeging aan Google Analytics waardoor je niet langer hoeft te piekeren wat de oorzaak ook al weer was van de grote stijging of daling in bezoekers op een bepaalde datum. Was je genoodzaakt om tot vandaag alle wijzigingen aan de site, campagnes, technische storingen, weersinformatie, belangrijke nieuwsfeiten etcetera in een eigen logboek (Excel, Word) te administreren, nu biedt Google je deze functionaliteit geïntegreerd in Google Analytics.

Hoe werkt het?

Het toevoegen van een notitie werkt heel eenvoudig. Er zijn 2 manieren om een annotatie toe te voegen aan een datum. Dit kan door te klikken op het pijltje onder de grafiek en vervolgens op ´+ nieuwe annotatie maken´.

annotaties1
Annotatie toevoegen via pijl onder de grafiek

Een tweede mogelijkheid is om simpelweg te klikken op de blauwe punt (datum) waarop je een notitie wilt toevoegen. Er verschijnt een blokje waarin je kunt kiezen voor het toevoegen van een annotatie.

annotaties2
Annotatie toevoegen via klik op datum punt

Vervolgens vul je in het notitiescherm de datum in (indien je via een klik op het pijltje onder de grafiek gekomen bent) waarop de notitie betrekking heeft en heb je 160 karakters beschikbaar om een opmerking in te voegen. Je kunt ervoor kiezen om de notitie te delen met iedereen die toegang heeft tot het account/profiel of om de notities alleen zichtbaar te maken via je eigen login account (privé).

annotaties3

Een opmerking invoegen

De annotaties verschijnen vanaf nu in de grafiek via een kleine tekstballon. Klik je hierop dan opent een laag waarin de door jou toegevoegde opmerking zichtbaar is.

annotaties4

Weergave van een notitie

Annotaties is een kleine, eenvoudige toevoeging waarmee Google het leven van webanalisten weer iets gemakkelijker maakt. De functionaliteit is vanaf nu in de meeste accounts en profielen beschikbaar dus check snel je eigen Google Analytics rapporten en doe je voordeel met deze handige nieuwe feature!

Reacties (7)

 1. neutcomp@hotmail.com'

  Kijk en ik zou het dan nu al willen kunnen toevoegen d.m.v. de API.
  Dan kan je geautomatiseerd na en posten van een topic direct een annotation toevoegen.

 2. sslings@gmail.com'

  Helaas nog niet uitgerold overal volgens mij, ik zie deze feature in ieder geval nog niet in mijn accounts.

 3. egan@orangevalley.nl'

  @Jeroen; bedankt voor de toevoeging

  @Bjorn; dat zou inderdaad een mooie volgende stap zijn, na het posten van je blog/artikel automatisch een annotatie of bij het versturen van een nieuwsbrief, een kortingsactie in je shop of bij het niet bereikbaar zijn van de server.

  @Steven; Ik begreep dat Google wat vertraging heeft in de uitrol, dat nu zo’n 50% zou zijn voorzien van de functie en dat ze er naar streven de andere helft deze week nog te doen.

 4. s.lems-emarketing@ism.nl'

  Het lijkt er op dat Google met terugwerkende kracht de accounts update. Zo zag ik de afgelopen twee weken deze functie allereerst bij de laatst aangemaakte accounts terugkomen en elke dag zag ik het stapsgewijs in oudere account erbij komen.

  Een erg waardevolle toevoeging. Ideaal voor het bijhouden van zowel marketing activiteiten als deployments/functiewijzigingen. De omslagtige excelsheets kunnen de deur uit!

Reacties zijn gesloten.