Toolreview: gratis mousetrack software: robotreplay.com

Onderaan deze webpagina kun je in de laatste 2 regels tekst zien welke analytics software wij zelf op dit moment gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag van bezoekers op Webanalisten.nl. Afgelopen 2 weken hebben we getest met RobotReplay, een gratis tool die elke muisbeweging, muisklik en toestenbord actie van een bezoeker opslaat.

He idee is goed. Door alle acties op te slaan zou je daarna op groepsniveau moeten kunnen zien waar men met de muis langs beweegt (ook al hoeft men op dat moment daar niet naar te kijken) en wat men waar aanklikt. Nog interessanter is om te zien hoe de gemiddelde bezoeker omgaat met het invullen van formulieren en wat waar fout gaat. Geweldige informatie om je webservice verder te optimaliseren.

De uitvoer is echter slecht. Alle data is opgeslagen, maar de informatie die ik zoek haal ik er niet uit… Met deze test heb ik niets geleerd over het gedrag van bezoekers op webanalisten.nl!

Robotreplay webanalisten.nl screendump

Wat gaat er niet goed:

  • De opgenomen sessies kun je 1 voor 1 terugkijken, waarbij er een aantal opties worden geboden om sessies op te zoeken die jij graag wilt zien (bijvoorbeeld een sessie met een bezoek aan een formulier pagina, of een sessie die gestart is op een specifieke pagina). Maar:
    • Zodra een pagina een flashelement bevat loopt het afspelen vast (en op deze site staat op elke pagina wel een youtube of slideshare flash object). Schijnt ook te gelden voor alles dat AJAX technologie bevat
    • Ik vraag me af of de sessie wel goed worden opgenomen. Ik heb tot nu toe geen sessie gezien die op een “normaal punt” eindigde
  • Ik zie geen geaggregeerde informatie. Ik kan enkel sessies 1 voor 1 afspelen. Dat is leuk, maar daar leer ik niet veel van. Waar zijn de heatmaps, de top 10 meest geklikte gebieden, een overzicht van wat niet aangeklikt is, een overzicht van woorden die weer gedelete zijn in formulieren etc. Ik wil inzichten, geen data!

Het idee is goed en wanneer je de software loslaat op 1 enkele formulier pagina valt er zeker iets van te leren (alhoewel je dat veel tijd kost, misschien te veel t.o.v. mogelijke verdiensten), de uitdaging is de volgende stap. Maar wanneer gaat deze komen? De originele software is van april 2007… en sindsdien niet veel veranderd. Hieronder de demo van robotreplay zelf:

Reacties (9)

Reacties zijn gesloten.